V JAVNEM OMREŽJU
Upravljalcem vodovodov Pravilnik o pitni vodi nalaga polno obveznost zagotavljanja skladnosti in zdravstvene ustreznosti vode kot živila, nad katerim mora upravljavec izvajati notranji nadzor na osnovah sistema HACCP (Hazard Analysis by Critical Control Points). Ta omogoča pravočasno prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih tveganj, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi, izvajanje potrebnih ukrepov, ter vzpostavljanje stalnega nadzora na tistih mestih (kritičnih kontrolnih točkah) v oskrbi s pitno vodo, kjer se tveganja lahko pojavijo. Druga oblika nadzora nad kakovostjo pitne vode je državni monitoring, katerega nosilec je NIJZ – Nacionalni Inštitut za javno zdravje, izvajalec pa NLZOH – Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Podatki o rezultatih laboratorijskih preizkušanj pitne vode, pridobljenih tako v okviru notranjega nadzora, kot tudi državnega monitoringa, so javni in na vpogled pri upravljavcu.
Posebna skrb v notranjem nadzoru je posvečena mikrobiološkim preiskavam, ki se izvajajo v večjem obsegu od fizikalno kemijskih, ker bi prisotnost zdravju nevarnih mikroorganizmov lahko povzročila akutna obolenja, kar se pri preseženih fizikalno kemijskih parametrih redko zgodi. Viri mikrobiološkega onesnaženja pitne vode so običajno živalski in človeški iztrebki, ki pridejo v vodo z vdorom fekalij v vodovodni sistem npr. na zajetju, zaradi neprimernega gnojenja, s posegi v okolje ter poškodbami vodovodnega omrežja.
Zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja vode je prisotnost bakterije Escherichia coli v pitni vodi. V obseg mikrobioloških preiskav pitne vode poleg E.coli sodijo tudi skupne koliformne bakterije, enterokoki, Clostridium perfringens ter skupno število kolonij mikroorganizmov poraslih pri 22°C ter 37°C. Vsi parametri, razen E.coli ter enterokokov, so obravnavani pri ocenjevanju kot indikatorski.
V primeru, da preiskave izkažejo neskladnost in/ali zdravstveno neustreznost pitne vode, upravljavec sprejme enega od ukrepov:
- obvezno prekuhavanja pitne vode,
- omejena uporaba vode ali
- prenehanje dobave pitne vode.
Koristne povezave: