X
Išči

Novice in obvestila

Razkuževanje (večstanovanjskih) objektov

Razkuževanje (večstanovanjskih) objektov

Sprejet je bil Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih objektov, kot eden iz med dodatnih ukrepov obvladovanja in zajezitve epidemije s koronavirusom.

S sprejetjem odloka je upravniku večstanovanjskih objektov naložena dodatna zadolžitev. Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme (kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo, ograje, stikala za upravljanje, oprijemala, itd.) v skupnih prostorih v in ob večstanovanjskih stavbah. 

Komunala Slovenj Gradec, kot upravnik večstanovanjskih objektov smo aktivno pristopili k iskanju rešitev naložene dodatne zadolžitve pri izvajanju razkuževanja večstanovanjskih objektov. Glede na veliko število objektov, bomo z obstoječimi čistilnimi servisi in posameznimi etažnimi lastniki, poskušali zagotovili izvajanje ukrepa v čim krajšem možnem času.

Glede na trenutne razmere, so splošna priporočila s strani države, kako v praksi izvajati ta odlok, katerim se pridružujemo tudi mi kot upravljavec ta, da etažni lastniki sodelujejo med seboj in v lastni režiji organizirajo čiščenje in razkuževanje teh površin. S tem se boste izognili dodatnim stroškom, ki bi nastali, če bi razkuževanje opravili zunanji izvajalci. 

NIJZ za razkuževanje (večstanovanjskih) objektov priporoča uporabo Varekine, seveda ustrezno razredčene z vodo, ki jo ima marsikdo že doma.

Za pripravo 1 litra 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita iz Varekine (Šampionka Renče, 4 % raztopina natrijevega hipoklorita) potrebujemo:

  • 0,25 dcl te varekine in
  • 9,75 dcl vode.

Na ta način dobimo 1 liter 0,1% raztopine. Količino raztopine, ki jo pripravimo prilagodimo potrebam. Priporočamo nanašanje z razpršilko (razen na stikala, te naj se prebrišejo) in pustimo, da se posuši. Ves čas zagotavljamo maksimalno možno zračenje, ki ga lahko dosežemo v prostoru kjer to izvajamo.

Površine, ki se jih pogosto dotikamo z rokami nudijo večjo možnost prenosa povzročiteljev bolezni. Ker se koronavirus prenaša kapljično in tudi preko onesnaženih površin, tak ukrep še dodatno lahko zmanjša možnost okužbe.

V ta namen še enkrat vse stanovalce pozivamo, da sami po svojih močeh prispevajo k realizaciji tega odloka, to pomeni, da:

  • da na svojem delu hodnika uporabniki sami razkužujete ograjo, stikala in druge skupne površine,
  • čim manj se dotikate  skupnih površin, če pa že, se npr. tipke dvigala dotaknite s svinčnikom, ključem, s prstom ovitim v papirnat robec ali z rokavico, čim manj naj bo nezaščitenega  dotikanja površin s prsti,
  • komunikacija s sosedi naj bo izjemoma in sicer z upoštevanjem varnostne razdalje vsaj 1,5 metra,
  • upoštevajte higieno kašlja - kihamo, kašljamo v robec, ki ga po uporabi odvržemo ali zgornji del rokava oblačila,
  • predlagamo nakup skupnega razkužila, za organizacijo nakupa se lahko obrnete na upravnika,
  • predlagamo uporabo rokavic, če se dotikate ograje, domofona, kljuk, ipd.,
  • upoštevajte pravilno higieno umivanja rok - po prihodu domov obvezno umivanje rok z milom in toplo vodo,
  • v primeru, da ima stavba dvigalo, naj ga uporablja samo ena oseba naenkrat. Prav tako, naj dvigalo uporabljajo samo starejši stanovalci, mlajši pa uporabljajo stopnice,
  • organizirajte medsosesko pomoč za tiste, ki pomoč potrebujejo (starejši), z upoštevanjem vseh preventivnih ukrepov,
  • v času bivanja doma upoštevajte pravilno ločevanje odpadkov s poudarkom, da se v odtočne cevi ne odlaga ostankov hrane, vlažilnih robčkov, higienskih vložkov ipd.

 

Razkuževanje samo za nekaj časa odstrani povzročitelje bolezni, dokler jih nekdo ponovno ne nanese.

Navodila NIJZ: https://www.nijz.si/sl/odlok-o-obveznem-razkuzevanju-vecstanovanjskih-stavb

 

Ostanite doma! Ne hodite na obiske in jih ne sprejemajte! Hvala, ker ste odgovorni!

 


Nazaj