X
Išči

Novice in obvestila

Vzdrževanje internega vodovodnega omrežja zaradi prekinitve uporabe pitne vode v času epidemije s koronavirusom COVID-19

Vzdrževanje internega vodovodnega omrežja zaradi prekinitve uporabe pitne vode v času epidemije s koronavirusom COVID-19

Zaradi prekinitve dejavnosti v času epidemije COVID-19 se je uporaba pitne vode v številnih objektih zmanjšala ali povsem prekinila (npr. v šolah, vrtcih, gostinskih objektih, frizerskih in kozmetičnih salonih, poslovnih stavbah….).

Posledica tega je zastajanje in dvig temperature vode v internem vodovodnem omrežju oz. hišni vodovodni napeljavi. To lahko poveča tveganje za zdravstveno neustreznost pitne vode tudi v kasnejšem obdobju, ko se bodo razmere normalizirale.

Da bi to preprečili, pozivamo vse lastnike, upravnike in odgovorne osebe objektov, da do vzpostavitve običajnih razmer poskrbijo za osnovni preventivni ukrep, to je izpiranje internega vodovodnega omrežja. Priporočamo, da se voda v internem omrežju popolnoma izmenja vsaj na obdobje 7 dni. To storite z odprtjem vseh pip v objektu, vsaj do stabilizacije temperature, s čimer zmanjšate tveganje za zdravstveno neustreznost pitne vode do takrat, ko boste ponovno pričeli z dejavnostmi.

V branje priporočamo tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):


Nazaj