X
Išči

Novice in obvestila

OBVESTILO O OBVEZNOSTI NAMESTITVE NAPRAVE ZA ODKRIVANJE OGLJIKOVEGA MONOKSIDA

OBVESTILO O OBVEZNOSTI NAMESTITVE NAPRAVE ZA ODKRIVANJE OGLJIKOVEGA MONOKSIDA

Obveščamo vas, da je na podlagi Pravilnika o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/2013) potrebno v vsak prostor s kurilno napravo, ki ima dovod zraka neposredno iz prostora, v katerem je nameščena, do 1. 1. 2017 vgraditi napravo za odkrivanje ogljikovega monoksida (CO senzor). Senzor mora izpolnjevati zahteve standarda SIST EN 50291-1.

 

KAJ JE OGLJIKOV MONOKSID (CO)

Ogljikov monoksid oziroma pravilneje ogljikov oksid (CO) je strupen gorljiv in zelo toksičen plin brez vonja, barve in okusa. Topel je lažji od zraka, zato se dviga v zgornji del prostorov. Pri ohlajanju se razporedi po celotnem prostoru.

 

KAKO NASTANE

Ogljikov monoksid nastane pri nepravilnem delovanju zgorevalnih naprav oziroma pri nepravilnem razmerju gorivo- zrak, katerega posledica je nepopolno zgorevanje ogljika. Običajno nastane zaradi pomanjkljivega vzdrževanje zgorevalnih naprav, dimnikov ali nezadostnega dotoka zgorevalnega zraka v kurilno napravo. Prisoten je tudi v izpušnih plinih vozil in napravah, ki za pogon uporabljajo bencinske in diesel motorje (motorne žage, električni agregati na bencinski ali diesel pogon, kosilnice IPD). Temno rdeč plamen in temnejši gost dim iz dimnika sta pokazatelja slabega izgorevanja, večje količine saj in verjetnost prisotnosti CO. Nezadosten dotok zgorevalnega zraka v kurišče je vzrok slabega izgorevanja pri vseh vrstah goriv (les, kurilno olje, plinasta goriva).

 

ZAKAJ JE NEVAREN

Ogljikov monoksid je smrtno nevaren, ker preprečuje absorbiranje kisika v kri in s tem  prekine dovod kisika v naše organe. Ker je brez barve, vonja in okusa, ga običajno zaznamo šele, ko se pojavijo prvi znaki zastrupitve.

 

ZNAKI ZASTRUPITVE

Znaki zastrupitve so odvisni od časa izpostavitve in koncentracije ogljikovega monoksida. Pri manjši izpostavljenosti se pojavi rahel glavobol, oslabelost, omotičnost, slabost, bruhanje, utrujenost, sladek okus v ustih in podobno. Pri srednji izpostavljenosti se glavobol poveča, pojavi se zaspanost, zmedenost, motnje vida in visok srčni utrip. Pri veliki izpostavljenosti nastopi nezavest, krči, odpoved srca, prenehanje dihanja in smrt.

 

KAKO UKREPAMO

V primeru zaznanja znakov prisotnosti ogljikovega monoksida:

  • se čimprej umaknemo iz prostora na sveži zrak,
  • opozorimo in k umiku pozovemo ostale prisotne ter jim pomagamo pri umikanju,
  • po potrebi pokličemo št 112,
  • izklopimo gorilne naprave,
  • odpremo okna in vrata, da se prostor prezrači,
  • odstranimo vzrok nastanka ogljikovega monoksida,
  • če sami vzroka ne ugotovimo ali ga ne znamo odpraviti, pokličemo pooblaščenega vzdrževalca zgorevalne naprave.

 

DOLGOROČNA ZAŠČITA

Dolgoročna zaščita pred prisotnostjo ogljikovega monoksida je:

  • redni pregledi in vzdrževanje kurilnih naprav, dimnikov in dovodov zraka za zgorevanje,
  • neuporaba oziroma omejena uporaba bencinskih in diesel motorjev v zaprtih prostorih,
  • vgradnja senzorjev ogljikovega monoksida v prostorih, kjer so možni izvori ogljikovega monoksida,
  • redni pregledi in preizkušanje CO senzorja skladno z navodili proizvajalca ter zamenjava senzorja po izteku življenjske dobe.

 

ZAKLJUČEK

Senzor ogljikovega monoksida (CO) je potreben zaradi naše lastne varnosti in ne zato, ker zakonodaja tako predpisuje. Zato nabavimo senzor, ki s tehnično dokumentacijo jamči, da je skladen s standardom SIST EN 50291-1. Poleg standarda je pomembno upoštevati tudi garancijsko in življenjsko dobo senzorja ter pisno navodilo za pravilno montažo in vzdrževanje.


Nazaj